Meny Stäng

Billån

För många är det ett måste att ta ett billån när man ska köpa en bil, så dyra tenderar de flesta bilar trots allt att vara idag. Men bara för att du kanske inte kan välja om du vill ta ett billån eller inte, så betyder det inte att du inte har valmöjligheter när det gäller själva lånet. Det finns nämligen många olika företag som erbjuder billån och deras villkor, priser och en hel del annat skiljer sig åt.

För att du ska kunna göra ett bra val måste du ju dock givetvis veta vad det är du ska tänka på. Därav kommer här en lista med just sådana saker, som inte får glömmas bort när det ska tas ett billån.

Låna till köp av bil:

Det är bäst om du har en viss kontantinsats själv

Inte bara för att du då kan låna en lägre summa, utan även för att detta ibland kan göra dig berättigad till ett bättre billån, med bättre villkor, hos t.ex. bilhandlare. Fundera därför på om du skulle kunna få fram detta eller inte. I regel krävs det att man har 20 % av köpesumman själv för att det ska räknas som en kontantinsats.

Acceptera aldrig det första erbjudandet om billån du stöter på

Sannolikheten för att detta skulle vara det bästa erbjudandet du kan få är nämligen små. Du bör därför aldrig acceptera ett låne-erbjudande t.ex. av bilhandlaren du köper bilen av, fast det förstås kan kännas lockande, utan gör lite research för att se om du inte kan hitta något bättre på egen hand istället. Man kan spara tusenlappar genom att göra detta, så det finns verkligen anledning att se till att göra detta för alla!

billån

Titta inte bara på räntan när du jämför billån

Den säger nämligen inte alltid hela sanningen, åtminstone om det är en så kallad nominell ränta som anges. I denna räknas nämligen inte uppläggningsavgifter, aviavgifter och liknande med, och sådana avgifter kan lätt göra att ett visst billån blir dyrare än vad man hade tänkt. Därav måste man alltid se till att titta på den så kallade effektiva räntan och inget annat!

Glöm inte att titta på återbetalningstiden också

Och hur denna påverkar kostnaden för ett billån. Väljer man ett privatlån med en mycket lång återbetalningstid kommer man nämligen att betala av på det under en längre tid, vilket lätt gör det betydligt dyrare. Så räkna även på hur olika återbetalningstider påverkar totalkostnaden på lånet om du vill vara finansiellt smart. Många långivare låter dig välja återbetalningstiden på billånet själv, så välj den med omsorg!

Recension:
Billån
Betygsatt av: Privatlånexperten.se
Betyg: 4,5