Meny Stäng

Lån till kontantinsats

Om du ska ta ett bolån vet du förmodligen att du måste ha en viss kontantinsats, eftersom man endast kan ta 85 % av vad bostaden man vill köpa som bolån. Men vad gör man egentligen om man inte har denna kontantinsats? Kan man ta ett lån till kontantinsatsen?

Svaret är att det kan man, men detta kallades tidigare för ett topplån. Det finns inga garantier för att man får detta lån, då man kan få avslag på sin ansökan om man har en svag ekonomi, eller om banken anser att ekonomin inte räcker till. Det gäller både bolån och privatlån.

Vidare är dessa privatlån till kontantinsats dyrare räntemässigt än bolånet, och man måste dessutom betala tillbaka de så kallade topplånen snabbare än ett bolån, i regel inom 20 år. Kan man ta ett bolån utan att behöva ta privatlån till kontantinsats är det därför att rekommendera, eftersom topplånet kommer att bli en betydande utgift.

Privatlån till kontantinsats

Bra att veta är för övrigt att topplån är en gammal benämning på att ta lån till kontantinsatsen. Förr fanns det nämligen topplån där bostaden användes som säkerhet. Så är det dock inte idag, utan det rör sig alltid om ett blancolån, dvs. lån utan säkerhet, när man väljer att ta privatlån till kontantinsats av boende.
Även detta gör förstås att dessa lån blir dyrare.

Hur hittar man då ett lån av detta slag?

Det bästa rådet vi kan ge gällande detta är att man bör kontakta flera olika banker och bolångivare, då det är lite olika hur tillmötesgående långivarna är gällande detta. Vissa kan gå med på att ge dig denna typ av lån, medan andra inte gör det, och även vad denna typ av lån kostar kan variera. Man bör därför aldrig ta det första bästa lånet, utan istället jämföra flera lånealternativ.

Recension:

Lån till kontantinsats
Betygsatt av: Privatlånexperten.se
Betyg: 4,2