Meny Stäng

SEB

SEB är en bank som många hört talas om, men inte alla känner till vad detta egentligen är för en bank, så i denna artikel kommer vi att berätta lite om denna anrika bank och dess historia.

Allmänt om SEB

För det första är det viktigt att känna till att SEB är en av de fyra så kallade storbankerna i Sverige, tillsammans med Swedbank, Nordea samt Handelsbanken. De är även vad man kallar för universalbank, dvs. en bank som erbjuder alla vanliga banktjänster, något inte alla banker gör längre.

Banken har sitt huvudkontor i Stockholm, men har även stora kontor i många andra länder än Sverige, trots det svenska ursprunget, bland annat i Singapore, Hongkong, St Petersburg, New York, Kiev, Warzawa, Moskva, Sao Paulo, Shanghai och London, för att bara nämna några städer där banken finns starkt representerad.

TIPS PÅ ANDRA BRA LÅN:

Man har över 17 000 anställda totalt, över hälften av dessa anställda jobbar utanför Sverige. Man har ca. 4 miljoner privatkunder och kring 403 000 företagskunder. Företagskunderna är både väldigt stora företag och små företag, samt allt däremellan.

SEB´s historia

SEB hette från början Stockholms Enskilda Bank, och denna bank grundades redan år 1856, av en Wallenbergare, Andre Oscar Wallenberg. År 1972 gick man ihop med en annan bank, Skandinaviska Banken (grundat år 1863), och bytte därmed namn. År 1997 köptes man dock upp av försäkringsbolaget Trygg-Hansa, och därmed erbjuder man idag utöver banktjänster även många försäkringar.
Under senare år har SEB köpt flera mindre, utländska banker, bland annat estniska Eesti Uhispanki, lettländska Latvijas Unibank, litauiska Vilniaus Bankas och ukrainska Bank Agio.

SEB

Annat som kan vara av intresse att känna till

SEB är ett aktiebolag, och deras aktier är börsnoterade på Stockholmsbörsen samt Nasdaq. Man äger flera fastigheter, och den nuvarande VDn för SEB heter Annika Falkengren, hon har haft denna position sedan år 2005.

Vill du veta mer?

I så fall rekommenderar vi ett besök på SEB´s hemsida. Där du hittar mycket information både om deras nuvarande verksamhet och historia, det samhällsansvar de åtagit sig, och mycket annat. Givetvis kan du där även både läsa om deras produkter och ansöka om dem, bl.a privatlån, om detta skulle kunna vara av intresse.

Recension:

SEB
Betygsatt av: Privatlånexperten.se
Betyg: 4,1