Meny Stäng

Vad krävs för att få låna?

Om du har bestämt dig för att ta ett privatlån kanske du undrar hur det går till och vad som krävs av dig? Här ska vi gå igenom de olika stegen du behöver ta för att få ett privatlån, oavsett storlek. För det första måste du uppfylla ett antal grundläggande krav gällande ålder, inkomst och din ekonomi. Sedan måste du göra ansökan och får efter detta vänta på svar från banken eller låneinstitutet. Om ditt lån godkänns betalas pengarna ut, och sedan kan du använda dem till vad du vill. Du måste sedan betala tillbaka lånet i den takt som bestämts av banken.

Grundläggande krav för att få ta ett privatlån

Generellt måste den som vill ta ett privatlån i svenska banker eller låneinstitut vara 18 år fyllda och ha en årsinkomst på minst 200 000 kronor. Det går också bra att vara två personer som lånar, och då räcker det oftast att ni tillsammans har en årsinkomst på 200 000 kronor eller mer. I en del fall kan du istället ha någon som går i borgen för dig, och betalar av lånet ifall du själv inte har möjlighet att göra detta, så att banken kan vara säker på att få tillbaka sina pengar. Låntagarna måste också i de allra flesta fall vara fria från betalningsanmärkningar, och för att kontrollera detta så gör banken en kreditupplysning. Kreditprövningen görs för att se så att låntagaren kommer ha möjlighet att betala tillbaka lånet.

Lånehandlingar och utbetalning av pengarna

Om du uppfyller kraven ovan får du fylla i en låneansökan, där det står hur mycket du vill låna. Ifall banken godkänner din ansökan skickar de ut lånehandlingar som du får skriva under. I lånehandlingarna står det hur mycket du får låna, vilket ränta som gäller, om det tillkommer några avgifter såsom aviavgift eller uppläggningsavgift samt hur stora amorteringar (delbetalningar) du måste göra på lånet varje månad. Efter detta betalas lånesumman ut till det bankkonto du angett i ansökan. Så fort du har fått in pengarna på kontot kan du använda dem till precis vad du vill. Banken eller låneinstitutet bryr sig alltså inte om vad du vill använda dina lånade pengar till när det gäller ett privatlån.

Avgifter, ränta och amortering

När lånet har betalats ut är det dags att börja betala av det. Många banker och låneinstitut tar inte ut några uppläggningsavgifter vid privatlån, och du som betalar via e-faktura eller autogiro slipper också aviavgift. I låneavtalet står hur många år du har på dig att betala av lånet, och för privatlån är det vanligt att lånetiden är mellan 2-12 år. Ofta amorterar man samma summa varje månad, vilket gör att det månatliga beloppet minskar ju mindre summa du har kvar att betala, förutsatt att räntan på lånet inte förändras. Processen för att ta ett privatlån är ganska enkel, och du kan ofta få in dina lånade pengar på kontot inom bara några dagar.